Türkiye, uluslararası arenadaki aktif diplomasisiyle çatışma bölgelerinde barış ve istikrarın teminatı olma yolunda adımlarını sıklaştırıyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından itibaren iki tarafla da görüşerek arabuluculuk faaliyetleri yürüten Türkiye’nin uluslararası arabuluculuk rolünü pekiştiren önemli bir dönüm noktası da perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek kritik toplantı olacak.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan harika bir ev sahibi olacak”
ABD Başkanı Trump, Orta Doğu gezisi öncesinde Oval Ofis’te Rusya-Ukrayna gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Trump, İstanbul’da yapılacak görüşmeye atıf yaparak, “(15 Mayıs) Perşembe günü Rusya ve Ukrayna ile yapılacak toplantı çok önemli. Bu görüşmenin gerçekleşmesi konusunda çok ısrarcıydım. Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın harika bir ev sahibi olacağını söyleyen Trump, “Bu toplantıyı hafife almayın. O anda nerede olacağımı bilmiyorum. Orta Doğu’da bir yerde olacağım ama faydalı olacağını düşünürsem oraya uçabilirim” açıklamasını yaptı.
Suriye konusunda da açıklama yapan Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye konusunda da bazı çalışmalar yapıyoruz, bu arada yaptırımlar konusunda da bir karar vermemiz gerekecek” şeklinde konuştu.
Rusya ile Ukrayna yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalarda, 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da müzakereler için bir araya gelme konusunda mutabık kalındığı bildirilmişti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kritik rol
Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta önemli arabuluculuk rolü üstlenerek taraflarla sürekli temas halinde bulundu ve diplomatik çabalarını yoğun şekilde sürdürdü.
Arabuluculuk faaliyetleri kapsamında Türkiye, 10 Mart 2022’de Antalya’da düzenlenen 2. Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile o dönemki Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yı bir araya getirdi.
Yine aynı yıl Türkiye’nin yoğun diplomasi çabaları sayesinde her iki ülkenin heyetleri, İstanbul’da bir araya geldi ve 22 Temmuz 2022’de “Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması” imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Ağustos 2022’de Lviv’i ziyaret ederken savaşın başlamasından sonra iki ülkeye de ziyaret gerçekleştiren tek NATO ülkesi lideri oldu.
Diğer yandan Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında 22 Eylül 2022’de gerçekleştirilen esir takasında arabuluculuk rolü üstlendi.
Esir takası konusunda da ülkeler arasında arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Türkiye, Ağustos 2024’te de ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunu yaptı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonundaki esir takası, son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti.